IJzer wordt doorgaans staal genoemd. Als ijzer namelijk vanuit erts gewonnen wordt is er een percentage in koolstof die een verbinding aangaat met het ijzer. Indien dit percentage koolstof hoger ligt dan 0.3% wordt ijzer beschouwd als staal. Het is niet geschikt om puur ijzer te gebruiken voor dagelijkse toepassingen. De term ijzer wordt eigenlijk alleen gebruikt wanneer we het over een ijzeratoom hebben. IJzer is een overkoepelende materiaal en de term staal geeft de ijzerlegeringen aan.

Bewerking van ijzer door PeMa

IJzer, ofwel staal met een koolstofpercentage tussen de 1 en 2% is hardbaar. De hardheid geeft aan in hoeverre het staal bestand is tegen permanente vervorming op microscopisch niveau. Naast hardheid zijn ook de treksterkte, koudbrosheid, corrosiebestendigheid en de taaiheid (slagvastheid) eigenschappen van staal. Al deze eigenschappen bepalen of het staal geschikt is voor onder meer metaalbewerking, bouw en constructie werkzaamheden. Bij PeMa metaalbewerking worden onder andere de volgende staalsoorten bewerkt:

Wilt u graag een constructie van staal laten bouwen of bewerken? Neem dan voor een offerte en meer informatie over onze werkzaamheden contact met ons op.

Projecten van staal door PeMa

stalen-maatwerk-binnendeur-met-veiligheidsglasstaalconstructie-gallerijstaalconstructie-loopbrug-distributiecentrum
Bekijk meer projecten van metaalbewerking door PeMa